Komentarze: 3
Natchniona notką Muszelki udałam się z sekatorem do altany z winogron i stwierdziłam, że takiego urodzaju nigdy jeszcze nie było! Będzie dużo pysznego winka!
A oto przepis na "Winko Borzęki":
Etap I:
Należy zerwać słoik dowolnych dojrzałych owoców, posypać je cukrem, trochę przygnieść, postawić w ciepłym miejscu i poczekąć aż zaczną fermentować. Można zaglądać, próbować itp. Tak otrzymamy hodowlę drożdży szlachetnych. Teraz mamy 3 dni na zastanowienie się, skąd wziąć większą ilość owoców (nie należy podbierać sąsiadowi gruszek i pomidorów, bo się nie nadają) Zdobyte owoce posypać cuktem, poprzygniatać i dodać fermentującą zawartość pierwszego słoika. Postawić w ciepłym miejscu. Wygląda to tak:Co robić dalej - dowiecie się jutro :)